intretineregradini

Articol blog

Tăierea pomilor iarna

By admin at septembrie 6, 2017

Tăierea pomilor iarna

Tăierea pomilor iarna: pomii fructiferi pot fi taiati și iarna, în timpul zilelor senine. Astfel, pomii din livadă pot beneficia de câteva tăieri de întreţinere, formare şi rodire.

Tăierea pomilor – unelte necesare

De obicei, tăierea pomilor fructiferi se efectuează după căderea totală a frunzelor la majoritatea speciilor, exceptând cireşul, vişinul şi piersicul.

Pentru început, este esenţial să te echipezi corespunzător şi să ai la dispoziţie o foarfecă de grădină, ferăstrău fix şi mobil, scară şi, opţional, un tocător de crengi.

Calitatea uneltelor de gradinarit determina calitatea taierilor. Instrumentele de marca, bine intretinute, usureaza mult activitatea de taiere, scurteaza timpul interventiei si realizeaza operatii corespunzatoare. Ideea ca doar pentru 2-3 pomi fructiferi sau cateva tufe decorative nu se justifica o investitie in instrumente bune, de calitate; ele sunt mai durabile si probabil au un design mult mai bun.

Ce tăiem?
Dacă totul este pregătit, poţi începe cu tăierile de eliminare a ramurilor uscate, rupte sau rănite şi a ramurilor afectate de boli. Ulterior îţi îndrepţi atenţia către ramurile care s-au dezvoltat în interiorul coroanei sau care se intercalează şi se ating.

Dacă nu există ramificaţie de rod (în special la tăierile de formare), se taie oblic, deasupra unui mugure orientat spre exterior, fără a-l răni, dar nici prea departe de acesta. Dacă în urma tăierilor apar răni mai mari de 2 cm în diametru, se aplică mastic special pentru a preveni infecţiile şi a stimula vindecarea lor.

Atenţie, modul corect de eliminare a ramurilor reclamă o tăietură cât mai aproape de baza lor (inelul ramurii), fără a răni scoarţa.

Bine de știut
Tăierea pomilor în timpul iernii poate aduce mai multe beneficii. Pe lângă curățarea plantelor, cenuşa obținută în urma arderii resturilor poate fi un adaos util şi ieftin pentru solul din grădina ta.

Efectul principal al îmbogăţirii solului cu cenuşă de lemn este de creştere a pH-ul solului, acesta devenind alcalin. Oferă rezultate excelente la căpşuni, tomate, pepeni, lavandă, rozmarin etc.

Articol adaptat din revista Casa și grădina
Text: Carli Marian

Leave a Reply

Rating*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.