intretineregradini

Articol blog

Amenajarea unei gradini in balcon sau terasa

By admin at ianuarie 12, 2022

Amenajarea unei gradini in balcon sau terasa

Amenajarea unei terase sau a unui balcon, este cea mai eficienta solutie pentru crearea unei gradini in spatiile urbane, in special pentru marea majoritate a oamenilor, care locuieste la bloc.

Aproape orice tip de planta se preteaza plantarii in ghivece sau jardinière, de la plante de sezon ca petuniile, pana la plante perene, arbusti, copaci de dimensiuni mici. Plantele in ghivece sunt  versatile, in general pot fi mutate usor, daca n au dimensiuni foarte mari, insa ele sunt mai sensibile decat cele plantate in pamantul din gradina. Pentru o dezvoltare cat mai sanatoasa a plantelor, trebuie avut in vedere parcurgerea unor anumiti pasi.

Alegerea unui ghiveci sau a unei ardinière, potrivite dimensiunii plantei, daca planta este de dimensiuni mai mari si ghiveciul va fi pe masura, pentru a lasa loc radacinii sa se dezvolte. Intotdeauna trebuie ales ghiveciul cu o masura mai mare decat radacina plantei, daca alegem unul prea mare, pamantul care nu este folosit de radacina poate ajunge plin de apa, favorizand putrezirea radacinii.

In general exista o gama diversificata de materiale pentru ghivece, fiecare cu beneficiile sau dezavantajale aferente, spre exemplu ghivecele de terracotta ajuta la evaporarea mai rapida a apei, lucru care poate constitui o problema vara, cand plantele au nevoie de cantitati mai mari de apa. Este importanta alegerea unui material rezistent la inghet, daca se are in vedere plantarea pe termen lung.

Drenajul are un rol vital, daca nu exista, este necesar sa fie date gauri noi, pentru a asigura sanatatea radacinii plantei.

Solul folosit este diferit de cel din gradina, balanta dintre apa si aer fiind mai importanta in ghivece. Pentru un amestec potrivit se folosesc 2 parti pamant de gradina cu 1 parte de compost.

Plantele in ghivece nu au posibilitatea de a si lua nutrientii necesari din pamant, de aceea folosirea ingrasamintelor este foarte importanta. Din aprilie pana in septembrie,  trebuie avut in vedere acest aspect pentru dezvoltarea plantelor.

Irigarea joaca si ea un rol vital, fie este instalat un sistem de irigare sau sunt udate de mana, ploaia fiind de multe ori insuficienta, deoarece coroana plantelor nu permite accesul unei cantitati mari de apa, fiind problematic in special in sezonul cald.

Sa nu uitam de partea estetica, ghivecele trebuie sa se integreze in designul spatiului, eventual ales acelasi stil ca cel al interioarelor, iar plantele sa fie proportionale cu dimensiunea spatiului, si sa dea impresia de coeziune, de creare a unui intreg.

Autor: Raluca Coada, Designer de gradina

Instagram: in.gradina

Telefon: 0733 762 407

Leave a Reply

Rating*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.