- 0751 99 22 99
-
Email
iacovitadaniel@outlook.com -
Adresa
Str Vasile Fuica, Nr 70, Sec 1, Bucuresti
Tipuri de plante pentru gardul viu
Stim cat de mult iti doresti un gard viu frumos, asa ca astazi ti-am pregatit un articol cu sfaturi legate de tipurile de plante folosite pentru formarea gardurilor vii.
Gardurile pot fi folosite in diverse situatii, pentru a aduce intimitate, pentru reducerea intensitatii vantului, pentru a separa zone intr o gradina mai spatioasa, sau pentru delimitarea unei propietati.
Primul pas este alegerea unui gard vesnic verde sau un gard cu plante foioase.
In general se opteaza pentru un gard viu vesnic verde, cu un ritm de crestere rapid si ingrijire minima.
Coniferele sunt cel mai des intalnite plante pentru gardul viu vesnic verde. Ofera culoare tot timpul anului, au in general un frunzis des, si sunt usor de intretinut.
Una dintre cele mai populare conifere, tuia, a devenit o planta predispusa atacurilor daunatorilor, datorita plantarii excesive, existand insa tratamente preventive, sau orientarea catre alte tipuri de plante.
Daca totusi optati pentru tuia, trebuie sa aveti in vedere ca doar anumite specii se preteaza la formarea unui gard viu, ca de exemplu
- Tuia Braband – Thuja occidentalis ‘Brabant’;
- Tuia Plicata – Thuja plicata ;
- Tuia Orietalis Biota.
Alte plante din familia coniferelor, sunt Leylandii – Cupressocyparis leylandii, cu un ritm de crestere rapid, reprezentand o solutie pentru un gard viu, la un pret foarte rezonabil, sau Tisa- Taxus baccata, cu un ritm de crestere lent.
Alte variante foarte bune de gard viu vesnic verde sunt:
- Laur – Prunus laurocerasus (Laur, Laur Comun, Laur Englez);
- Laur-ul Portughez – Prunus lusitanica;
- Griselinia – Griselinia littoralis
- Buxus sempervivens- Cimisir
Laurul sau Griselinia creeaza un gard viu, gros, luxuriant, dens, care poate oferi o intimitate excelenta pe tot parcursul anului, creste rapid, pot tolera tipuri de sol diferite, iar Buxus are o crestere lenta, fiind o varianta usor de intretinut.
Cand vorbim despre garduri vii formate din plante cu frunze cazatoare, avem o gama mai variata de plante. Acestea reprezinta o solutie “multicolora”, in comparatie cu “vesnicul verde”, cu impact mai puternic, in special in sezonul de toamna, in restul sezoanelor avand diverse nuante de verde.
Variantele cele mai clasice sunt:
- Ulm de Turkestan – Ulmus pumila;
- Lemn Cainesc – Ligustrum Ovalifolium;
- Aronia – Aronia melanocarpa;
- Merisorul de miere – Amelanchier lamarckii;
- Alun – Coryllus avellana.
Aceste variante au o crestere medie sau rapida, sunt nepretentioase, rezistente si prin tundere corecta, unele specii isi pot pastra frunzele chiar si pe timpul sezonului rece, formand un gard viu de nepatruns.
Daca dorim un gard viu multicolor putem merge pe o varianta formata din diverse combinatii de plante, mai jos avem cateva exemple populare, cu diverse perioade de inflorire:
- Forsitia – Forsythia,
- Cedru sarat – Tamarix,
- Liliac- Syringa vulgaris,
- Weigela
- Calin (bulgare de zapada) – Viburnum opulus roseum;
- Cununita – Spiraea
- Iasomie – Jasminum
- Deutzia
Exista si optiunea de a crea un gard viu mixt, in care sa alegeti si plante vesnic verzi, dar si cu frunze cazatoare, pentru a crea o combinatie de culori din ambele grupuri de plante.
Indiferent de tipurile de plante pe care le alegeti acestea trebuie plantate( adancimea si distanta adecvate) si intretinute corespunzator ( irigare, tundere ), oferindu le conditiile optime de dezvoltare.