- 0751 99 22 99
-
Email
iacovitadaniel@outlook.com -
Adresa
Str Vasile Fuica, Nr 70, Sec 1, Bucuresti
Taierea pomilor fructiferi
Taierea pomilor fructiferi se face toamna si primavara.
Menținerea sanatatii si aspectului estetic al a pomilor fructiferi si a copacilor mari, necesită o atentie profesională.
Exista mai multe tipuri de taieri. Taierile de formare se fac dupa plantare, in functie de forma de coroana pe care dorim sa o obtinem. Acestea poarta numele de taieri pentru formarea coroanei. De obicei, formarea unei coroane se obtine in 3-4 ani de la plantare, prin diverse operatii de modificare a pozitiei de crestere a ramurilor si lastarilor (aplecare, arcuire etc.).
Taierile la pomii fructiferi se fac, in general, in perioada de repaus, toamna dupa caderea frunzelor sau primavara pana la pornirea in vegetatie.
Acestea sunt necesare pentru a mentine pomii intr-un echilibru fiziologic timp mai indelungat. La pomii fructiferi aflati in plina rodire se urmareste normarea incarcaturii cu muguri floriferi in raport cu potentialul acestor pomi.
Odata cu trecerea timpului, pomii fructiferi au cresteri vegetative slabe precum si productii scazute. Pentru cresterea duratei de viata si a potentialului productiv se aplica la acesti pomi taierile de intinerire (regenerare). Aceste taieri sunt necesare deoarece trebuie redusa incarcatura excesiva cu muguri a pomilor fructiferi, atunci cand este nevoie, pentru a se stabili marimea ramurilor, pentru a se stabili alungirea si intrepatrunderea lor. Se stie ca in coroanele dese, in care nu patrunde destula lumina, bolile si daunatorii se dezvolta mult mai repede. La pomii care au coroana deasa, stropirile se fac mult mai greu existand si riscul ca solutia cu care se stropeste sa nu poata fi aplicata pe toate ramurile. Prin taierile de intretinere se urmareste echilibrarea vegetatiei intre baza si varf.
Taieri aplicate pomilor fructiferi:
- taieri de formare a coroanei;
- taieri de rodire;
- taieri de intretinere;
- taieri de corectare;
- taieri de regenerare.
Atentie! Este gresit sa taiati pomii primavara tarziu, dupa ce pornesc in vegetatie.
Pasi de urmat:
- inlaturati crengile uscate, rupte, afectate de boli;
- taiati ramurile care se intercaleaza;
- eliminati ramurile care se indreapta spre interiorul coroanei.
- Toate taieturile trebuie netezite bine cu un cosor ascutit.
Ranile rezultate in urma taierilor se ung cu mastic sau cu vopsea pe baza de ulei vegetal.
Unelte pentru intretinerea pomilor fructiferi:
- foarfeca;
- scara pentru lucrul la inaltime;
- fierastrau de mana;
- cutit de gradina;
- manusi de gradina;
- ochelari de protectie.
Sursa: agroromania.manager.ro