Ai decis sa iti amenajezi gradina in aceste zile? Ti-ar placea sa ai un gard viu? Care sunt plantele care le poti folosi? Va propun sa citit randurile de mai jos pentru a gasi solutia care vi se otriveste cel mai bine.
Gardul viu presupune plantarea de arbori sau arbusti mai mult sau mai putin deasa, in functie de rezultatul pe care il dorim.
Cei mai multi dintre noi ne dorim un gard viu vesnic verde, foarte des, care sa creasca foarte repede si sa necesite ingrijire minima, dar in momentul in care va decideti sa plantati un gard viu trebuie sa luati in calcul mai multe aspecte.
Fie ca avem o gradina deja amenajata sau incepem acum sa o cream, putem apela la un gard viu pentru a delimita unele spatii sau a fi o bariera pentru anumite intruziuni. In functie de scopul pe care i-l atribuiti acestui gard viu, puteti alege plantele cele mai potrivite.
- Gardul viu cu rol de inchidere
In loc sa folosim gard din beton sau din metal putem apela la plante pentrua delimita o gradina. Aerul va fi mai bine oxigenat, iar temperatura din gradina se va metine mai agreabila. In aceasta situatie este de dorit sa folositi plante perene, care isi pastreaza frunzele pe toata perioada anului.
- Gardul viu ornamental
Gardul viu ornamental este des utilizat in designul unei gradini pentru a delimita anumite zone. Sunt recomandate specii de plante atragatoare din punct de vedere al culorii frunzelor, al florilor si al mirosului acestora. Acest tip de gard poate fi mai atragator cand contine atat plante perene combinate cu plante sezoniere,a stfel incat culoarea si consistenta sa se mentina pe toata perioada anului
- Gardul viu cu rol defensiv
Acest tip de gard viu impiedica intruziunea oamenilor sau a animalelor in interiorul gradini. Nu este nevoie sa fie prea inalt (poate sa fie de 1-1.5 metrii) in cazul in care este des. Puteti folosi specii de plante cu spini – trandafiri, piracanta, prunus sau laur.
Un alt criteriu dupa care alegem plantele cele mai potrivite pentru gardul viu este inaltimea pe care dorim ca acesta sa o aiba
- Gardul viu de inaltime joasa
Gardul viu de inaltime joasa este copus din arbusti ce nu vor depasi 1.5 m. El poate separa doua parti de gradina sau poate avea un rol ornamental.
Gardul viu cu rol de separare are o ianlime care permite sa ne uitam peste el, inaltima variand intre 80 cm si 1.50 m.
Cand vorbim de garduri ornamentale, ele au rolul de a oferi un décor inflorit ce se schimba de la sezon la sezon. Ele sunt compuse dintr-o singura specie de plante sau din mai multe, plantate pe o linie sau pe mai multe, astfel incat sa lase ramurile sa se dezvolte armonios.
- Gardul viu inalt
Gardul viu inalt are rol de inchidere gradinii. El ajuta ala pastrarea intimitatii, creand camere de verdeata. Ajutand la protejarea impotriva vantului, gardul viu inalt atinge sau chiar depaseste 2 m este de dorit sa fie realizat din conifere. Planarea lor se face de obicei intr-o singura linie, destul de aproape unul de altul, crengile intrepatrunzandu-se. Vor forma astfel o perdea vegetala opaca. Este bine sa stiti ca acest tip de gard necesita o intretinere riguroasa si o taiere regulata. Atunci cand speciile sunt prost alese, ele vor deveni tot mai mari ca diametru, deseori desfunzindu-se in partea de jos, devenind greu de intretinut.