- 0751 99 22 99
-
Email
iacovitadaniel@outlook.com -
Adresa
Str Vasile Fuica, Nr 70, Sec 1, Bucuresti

Amenajarea unei gradini: provocari si sugestii
In articolul de mai jos mi-am propus sa vin cu niste idei si sugestii personale in ceea ce priveste amenajarea unei gradini, bazate pe problemele pe care le-am intalnit in activitatea de zi cu zi si nu voi insista prea mult pe partea tehnica a proceselor.
Amenajarea unei gradini este un proces complex si toate etapele trebuie foarte bine planificate si executate, astfel incat sa aveti o gradina functionala pe o durata lunga de timp, dar in acelasi timp si partea de intretinere este o prioritate pentru a va mentine gradina frumoasa in timp.
Parerea mea este ca la momentul in care incepeti amenajarea gradinii trebuie sa aveti asigurata si partea de intretinere. De exemplu: o firma amenajeaza gradina, incaseaza banii, ofera garantia legala: primul tuns gazonului si 2 ani la componentele de irigatii si apoi clientul se trezeste cu o gradina care trebuie ingrijita si nu stie cum sau cu cine. De exemplu: un gazon rulou nou trebuie tuns la 5-6 zile si deja dupa 2 saptamani este compromis total si fara garantie, pentru ca nu a fost intretinut corespunzator. In domeniu garantia legala nu avantajeaza beneficiarul si de ce cele mai multe ori se pierde, pentru ca nu se respecta operatiunile de intretinere si gasirea unei firme de intretinere poate fi un proces mai de durata.
In primul rand, in cazul in care cumparati o casa si amenajarea gradinii intra in sarcina dezvoltatorului parerea mea ar fi sa negociati ca amenajarea gradinii sa o faceti separat. De multe ori costurile constructiei casei cresc si bugetul alocat gradinii scade, lucrarile nu sunt executate foarte bine si cu materiale mai putin calitative. De exemplu: se acopera molozul cu un strat mic de pamant, se monteaza un sistem de irigatii cu componente mai ieftine, se pune un gazon rulou disponibil in acel moment si in timp pot aparea probleme la mentinerea aspectului estetic al gradinii.
Cand va ganditi la amenajarea gradinii primul lucru care trebuie facut este stabilirea finala a planului ce nu tine de plante si gazon: parcari, foisor, alei, loc de joaca, gratar, etc… si apoi partea de plante si gazon, planul de amenajare peisagistica. Dupa amenajare daca apare vreun foisor prin gradina vor trebui mutate plante si refacut sistemul de irigatii, operatiuni care vor implica costuri suplimentare.
Pasul numarul unu este ca in momentul in care va decideti sa investiti in amenajarea gradinii sa apelati la un proiectant peisagist, care sa va faca un plan de detaliu. Peisagistul poate fi din echipa care amenajeaza casa, gradina sau poate fi contractat separat. Proiectarea sistemului de irigatii este de asemenea foarte importanta, de cele mai multe ori se face si gratuit de firmele care vand componentele de irigatii si trebuie sa aveti in vedere ca pentru zona Bucuresti-Ilfov este absolut necesar din cauza climei. De asemenea trebuie facuta si analiza apei si a solului.
Urmatoarea etapa este drenajul apei pluviale si pregatirea pamantului, care este o etapa extrem de importanta pe termen lung si care de cele mai multe ori este tratata superficial. Aceasta etapa implica: sistemul de drenaj, care va prelua si evacua surplusul de apa pentru o dezvoltare buna si corecta a plantelor, sistemul de canalizare pluviala, decopertarea pamantului existent, care in functie de calitatea pamantului poate ajunge si la 40 cm adancime sau mai mult.
Urmeaza apoi restul de etape: montajul sistemului de irigatii, pregatirea finala a pamantului pt gazonare, plante, garduri vii, straturile de flori, materialele decorative: scoarta si marmura, gazonul rulou sau insamantarea, care este ultima operatiune din amenajare.
Alegarea plantelor se face in functie de mai multi factori: structura solului, analiza apei, directia vantului, cat bate direct lumina soarelui pe fiecare zona, perii casei si gardurile, care radiaza caldura pe timpul zilei si a noptii, canalizarile si caminele din pamant
In concluzie, un subiect foarte important, care trebuie discutat si stabilit de la inceput cu firma care face amenajarea gradinii si care nu se discuta de foarte multe ori: este intretinerea gradinii dupa amenajare.